Oktatóink

Fódi János SMSz Síoktató***

Síiskola vezető

james

Kruzslik János SMSz Síoktató**

kruzslikjanos

Farda Zsuzsa SMSz Síoktató***

zsu

Sitku Zsófi SMSz Síoktató**

Síiskola koordinátor

Fódi Gábor  SMSz Síoktató**** 

fgabor

Jámbor Zoltán SMSz Síoktató**

Kassai Péter SMSz Síoktató**

kassaip

Putz Bálint SMSz Síoktató*

blint

Szántó Lili  Síoktató

Mécsei Gábor ISE Síoktató

Mecsei-Gabor

   

20 évünk - Sítechnika Sítanpálya Dorog 2000-2020

2020. ősszén kezdte meg 20. szezonját a dorogi sítanpálya, a Dorogi Síiskola.

2000-ben, az ország 4. műanyag borítású sípályája nyílt meg Dorogon a Sítechnika Kft beruházásaként. Akkor még csak az 55 méter hosszú „nagypálya” egy tolókaros felvonóval üzemelt. Azóta, ahogy az igények növekedtek és a szakma is változott, megépült egy 10 m hosszú „kispálya” és egy mobil minipálya is. A mobil minipálya már több rendezvényen is, pl. óvoda sportnapján, vagy sportágválasztó napon is lehetővé tette a megismerkedést a síeléssel.

Azért, hogy Dorogon és környékén minél több gyermek és felnőtt is megtapasztalhassa, kipróbálhassa a siklást, nyílt napokat szerveztek. Minden évben október elején a Nyitónap, a decemberi Mikulás-napi rendezvény és az Évzáró Síverseny is ingyenes rendezvény volt. Néhány éve a dorogi óvodák összes nagycsoportos gyermeke ingyen síelhetett 2-2 órát oktatással egybekötve.

A síiskolának leginkább dorogi, esztergomi vendégei vannak, de Párkányból, illetve a megyéből más településekről is jöttek és jönnek a síelni vágyók.

Nyáron sem állt meg az élet, 15 éven keresztül nyári sporttáborokba várták a gyerekeket a síoktatók. Több száz gyermeket táboroztattak ez idő alatt, mindig népszerű volt a Sítechnika-Sporttábor.

A sípálya fenntartása, üzemeltetése rengeteg munkát igényelt. A pálya és a síház karbantartása és gyönyörű alpesi környezetének kialakítása Kruzslik János és Fódi János érdeme. A sípálya marketingje, síelni tanulni vágyó emberek szervezése, folyamatos kapcsolattartás az óvodákkal, iskolákkal, sportszervezetekkel Farda Zsuzsa nevéhez fűződik immár 20 éve. A síoktatás szervezése, a pálya beosztása, síiskola koordinálása a korábbi években Fódi Gábor feladata volt, 2019 óta Sitku Zsófi vette át ezt a szerepet. A Sítechnika Síoktatói, akik ugyancsak 20 éve adják át tudásukat újabb és újabb generációknak, Mécsei Gábor, Süttő Zsolt, Kassai Péter, Kruzslik János, Fódi János, Farda Zsuzsa. Nekik az életük a síelés, rengeteget idejüket töltötték éveken keresztül a sípályán és tanították meg a környékbelieket erre a csodás sportra. Legtöbbjük gyermeke, akik itt a sípályán nőttek fel, már szintén síoktatóvá váltak. A szakmai tudás és fejlődés nagyon fontos számukra, több hazai szervezetnek is tagja a Sítechnika Síiskola. Az oktatók minden évben síszakmai képzéseken vesznek részt, néhányan közülük már a legmagasabb síoktatói fokozattal rendelkeznek.

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 2018-ban minősítést adott ki a hazai sítanpályákra, így a dorogi Sítechnika „SMSZ által minősített síiskola” lett, amire méltán lehetünk büszkék! Kiemelkedő eredmények közé sorolható, hogy néhány tanítványuk magasabb szinten is folytatta a síelést. Neveltek síversenyzőket, akik a hazai síbajnokságokban jól szerepeltek, az egyik tanítványuk, Benedek Patrik 2015-ben a magyar alpesi síválogatottban is szerepelt. A nemzetközi sírendezvényeken sikeresen szereplő Hungarian Interski DEMO-teamnek is tagja 2 oktatójuk, Fódi Gábor és Koloszár Balázs.

Az idei esztendő sajnos rányomja a bélyegét a sísportra. Ennek ellenére tovább folytatja munkáját a csapat. Októberben, mivel az úszás órákat nem lehetett megtartani iskolai kereteken belül, így felajánlották, hogy helyette jöhetnek a gyerekeket a sípályára. Remekül ment a munka, örömteli gyerekzsivaj árasztotta el délelőttönként a síiskolát. Minden dorogi általános iskolából, és jónéhány környékbeli településről is jöttek az osztályok testnevelés órán síelni. Mindez csupán 3 hétig tarthatott, remélhetőleg hamarosan visszatérhetnek ide az iskolások és tovább folytathatják az élmények gyűjtését a dorogi sítanpályán.

„Nagyon köszönjük, hogy Dorog városában ilyen szép környezetben működhetünk! 20 év alatt rengeteg tanítványunk volt, ezt már nem tudjuk megszámolni, csak sejtjük. Évente kb. 250-300 vendég fordul meg a sípályán, így elmondhatjuk, hogy több ezer ember ismerte és szerette meg általunk ezt a csodálatos sportágat. Az idei szezonban is folynak a csoportos és egyéni foglalkozásaink, és van egy kis verseny csapatunk is, akik az országos műanyagpályás-versenysorozatban szépen teljesítenek.

A síelés a szabadidő eltöltésének és az egészség megőrzésének egy klassz módja, csak ajánlani tudom! Nincs korosztályhoz kötve, bárki bármikor képes megtanulni síelni! Ez ma már nem luxus, és nem pénz kérdése itt Dorogon, csak elhatározás kell hozzá! Ha valaki most gondolná úgy, hogy megismerkedne a síeléssel, snowboardozással, keressen minket, dolgozunk és reménykedünk benne, hogy még hosszú évekig élhetünk ezért a gyönyörű sportért, a síelésért!                                 

 Síoktatók Magyarországi Szövetsége Koordináció 2019. November Kitzsteinhorn

  Síoktatók Magyarországi Szövetsége Koordináció 2017. November Kitzsteinhorn

sitechnika team